Hmeromhnia

τελευταιες αναρτησεις

Tel Anartisis

Translate ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ NEWS

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος!


Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤
Στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος κρατείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος, για μια εκτέλεση δικαστικής απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές η εξέλιξη αυτή προήλθε έπειτα από δικαστική διαμάχη της οικογένειας Μαρινόπουλου με τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ιδιοκτήτη αλυσίδας σουπερμάρκετ στη βόρεια Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να δώσει εντός 20 ημερών κατάλογο των περιουσιακών του στοιχείων όπως ζητούσε με προσφυγή του ο αντίδικός του κ. Καρυπίδης με την 742/17 απόφαση του ειρηνοδικείου.
Αναδημοσίευση από Μάιο του 2017
Λεφτά με τα… τσουβάλια φαίνεται πως μετέφερε η οικογένεια των Μαρινόπουλων στο εξωτερικό για να μπορέσει να αδειάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της, γλυτώνοντας έτσι τα χρήματα της από μια ενδεχόμενη βίαιη εκποίηση.
Με βίλες στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο εξωτικό Μαϊάμι  καθώς και ακίνητη περιουσία τεράστιας αξίας σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η πτώχευση του Μαρινόπουλου μοιάζει με ένα καλομελετημένο σχέδιο.
Οι ισχυρισμοί αυτοί ακούστηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου την Τετάρτη συζητήθηκε η τριτανακοπή που κατέθεσαν πιστωτές που δεν συναινούν με το σχέδιο εξυγίανσης καθώς είδαν τις απαιτήσεις του προς τον… χρεοκοπημένο Μαρινόπουλο να μειώνονται μέχρι και κατά 98%.
Στην δικαστική αίθουσα οι μάρτυρες κατέθεσαν στοιχεία σχετικά με μεγάλα χρηματικά ποσά που διοχετεύτηκαν σε χώρες των Βαλκανίων όπως η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία αλλά και σε Κύπρο, Ολλανδία. Χρήματα που κατέληξαν σε συμβεβλημένες με την εταιρεία «Μαρινόπουλος»- επιχειρήσεις εν μέσω μάλιστα περιόδου που ξεκίνησε η χώρα να πλήττεται από τα γνωστά σε όλους, capital controls.
Η διαδικασία φέρεται να είχε ξεκινήσει ήδη από το 2014 όταν οι Αφοί Μαρινόπουλος, άρχισαν να διοχετεύουν τα χρήματα τους σε επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Δυο χρόνια νωρίτερα είχαν σταματήσει να δημοσιοποιούν τους ισολογισμούς. Τυχαία όλα αυτά;
«Βιτρίνα» η εξυγίανση;
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με το σχέδιο εξυγίανσης της γνωστής αλυσίδας των σουπερ μάρκετ με τον Σκλαβενίτη την οποία μάλιστα η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως success story.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες στον έντυπο τύπο αλλά και στα site διαρρέει το «καλό νέο» που έχει να κάνει με τις αυξήσεις που σκοπεύει να δώσει η Σκλαβενίτης στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου.
Οι «καλές ειδήσεις»… ανακαλύφθηκαν την επομένη της συζήτησης της τριτανακοπής και η χρονική στιγμή της δημοσίευσής τους μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ωστόσο βάσει όσων εκτέθηκαν στην δικαστική αίθουσα από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν δημιουργείται μια άλλη εικόνα από εκείνη του «όμορφου κόσμου, αγγελικά πλασμένου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ενώ μεν η νέα ταμπέλα που τοποθετήθηκε στα καταστήματα του Μαρινόπουλου με την επωνυμία «Σκλαβενίτης», ανέβασε τα έσοδα της εταιρείας που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτα λόγω της πτώχευσης που είχε κηρύξει αλλά και των άδειων ραφιών, το σχέδιο που έχει εγκριθεί μοιάζει αδύναμο για να μπορέσει να επιβιώσει στην αγορά.
Πως εξάγεται όμως αυτό το συμπέρασμα;
Αρχικά, η εταιρεία του Σκλαβενίτη είχε υποστηρίξει πως για τη διάσωση του Μαρινόπουλου και εφαρμογή του πλάνου, θα χρειαστεί δάνειο ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως στην πορεία και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ποσό αυτό αυξήθηκε, καθώς σύμφωνα πάντα με την εταιρεία το χρήματα που θα χρειαστούν εν τέλει, αγγίζουν το ποσό των 680 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να καταρριφθούν εκ νέου στην πορεία, με ένα νέο κανόνι να βρίσκεται προ των πυλών και να αποτελεί ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Δεδομένου μάλιστα, όπως αναφέρουν, του υψηλού δανεισμού του Σκλαβενίτη, της τεχνογνωσίας που δεν κατέχει σε υψηλό βαθμό αλλά και των αποθηκών που δεν έχει στη διάθεση του, όπως είχε προηγουμένως ο Μαρινόπουλος με τους συνεργάτες και προμηθευτές του, μια νέα πτώχευση εικάζεται πως βρίσκεται προ των πυλών και μάλιστα σύντομα!
Ήταν λοιπόν το σχέδιο της εξυγίανσης μια βιτρίνα, ή αλλιώς μετάθεση της πτώχευσης για κάποια χρόνια αργότερα;
Οι προβλέψεις πάντως δεν είναι καθόλου θετικές για το μέλλον της εταιρείας που συνεπάγεται φυσικά ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν στην αβεβαιότητα, ότι θα βρεθούν και πάλι στον αέρα.
Ο Σκλαβενίτης γνώριζε;
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα, τέσσερις εταιρείες που εδρεύουν στην Αθήνα, ήταν συμβαλλόμενες και με τον Μαρινόπουλο αλλά και τον Σκλαβενίτη, γεγονός που όπως υποστήριξαν μάρτυρες, αποδεικνύει τη γνώση του Σκλαβενίτη για τη δόλιες ενέργειες στις οποίες προέβη ο Μαρινόπουλος για να εγκριθεί και προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εταιρείες είναι ανύπαρκτες φορολογικά γιατί δεν εμφανίζουν οικονομικά στοιχεία από το 2015!
Μάλιστα μαζί με άλλες εταιρείες σε Βουλγαρία και Κύπρο, που είναι ανύπαρκτες φορολογικάκαθώς δεν έχουν μέχρι σήμερα δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις, εμφάνιζαν ποσοστά και είχαν δικαίωμα ψήφου, γεγονός που συντέλεσε στο να «σπρώξουν» την διαδικασία της έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης με τον Σκλαβενίτη. Πρόκειται για το μεγάλο κόλπο που καταγγέλλεται ότι στήθηκε προκειμένου το ποσοστό των πιστωτών να ξεπεράσει το όριο του 60% και αποκαλύφθηκε μέσω της έρευνας του ereportaz.
Οι θέσεις εργασίας. Υπάρχει ενδιαφέρον για εκείνους που μένουν άνεργοι;
Άπαντες γνωρίζουν πως το σχέδιο της εξυγίανσης έγινε με στόχο την διάσωση των χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι θα έμεναν στον δρόμο από την επικείμενη πτώχευση της «Μαρινόπουλος». Η εταιρεία βρέθηκε ομολογουμένως σε σύγχυση καθώς άλλοτε εμφάνιζε πως απασχολούσε 13.000 εργαζομένους, άλλοτε 9.000 κοκ, σε 852 καταστήματα που ήταν ιδιοκτησίας τους.
Στην πραγματικότητα όμως όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες κατείχε συνολικά μόνο 250 καταστήματα και τα υπόλοιπα λειτουργούσαν με την μέθοδο του franchise.
Την ίδια ώρα, στο σχέδιο της εξυγίανσης δεν εντάχθηκαν όλες οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονταν ο Μαρινόπουλος και ως αποτέλεσμα, όσες δεν συμμετέχουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής των εργαζομένων τους από τα χρωστούμενα που συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εργαζομένων του Super Market Καρυπίδης στον οποίο ο Μαρινόπουλος φέρεται να χρωστάει γύρω στα 28 εκ. ευρώ.
Δεν σώθηκαν λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι όπως πανηγυρίζουν οτι κυβερνητικά στελέχη. Υπάρχουν και μερικές χιλιάδες που έχουν μείνει άνεργοι!
Τέλος, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο Σκλαβενίτης έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει ενώ ακόμα δεν έχει αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη για την τύχη του σχεδίου εξυγίανσης.
Διερωτόμαστε λοιπόν, πως θεωρούν βέβαιο ότι θα κερδίσουν την υπόθεση; Εκτός αν υπάρχουν μαντικές ιδιότητες. Εκεί πάμε πάσο…Ή εκτός εάν κάτι άλλο συμβαίνει!
Αναδημοσίευση από Ιούνιο 2016
Πώς ο «μεγάλος ασθενής» οδηγήθηκε στο αδιέξοδο
Ολοι γνώριζαν ότι ο «μεγάλος ασθενής» της ελληνικής αγοράς ήταν ο όμιλος Μαρινόπουλου, κυρίως διότι οι σχέσεις που οικοδόμησε με τους προμηθευτές του στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών ήταν εν πολλοίς ανορθολογικές και στην περίοδο μάλιστα της κρίσης οδηγήθηκαν στο όριο του παραλογισμού.
Οι συνεχείς εναλλαγές του μάνατζμεντ από το 1999 που συνεργάστηκε μετοχικά με την Carrefour και ως πρόσφατα υποδείκνυαν, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση της εταιρείας.
Στην περίοδο της κρίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε αποφασιστικά όταν η διοίκηση της εταιρείας ακολούθησε μια επί της ουσίας καταστροφική εμπορική πολιτική. Τραβώντας πίσω τις πληρωμές των προμηθευτών της ακόμη περισσότερο χτύπησε τις τιμές σε σημείο που της προκαλούσαν υψηλές ζημιές, αποβλέποντας όμως στη συγκέντρωση της αγοράς – δηλαδή, δημιουργώντας πρόβλημα στους ανταγωνιστές της, οι οποίοι ή θα αναγκάζονταν να πουληθούν στην ίδια ή θα έκλειναν. Αυτή η εμπορική συμπεριφορά ανέβασε τον ανταγωνισμό στο «κόκκινο» στον κλάδο των σουπερμάρκετ.
Δεν επρόκειτο για τετραγωνισμό του κύκλου αλλά για ένα απελπισμένο σχέδιο εξασφάλισης μετρητών, δηλαδή ρευστότητας.
Αυτή όμως η συμπεριφορά προσέθετε νέες ζημιές και το πρόβλημα μήνα με τον μήνα οξυνόταν. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να περιορίσει πλέον τις μεγάλες προσφορές γιατί μειωνόταν ο αριθμός των πελατών της. Επρόκειτο τελικά για έναν φαύλο κύκλο ο οποίος απειλούσε με καταστροφή την ίδια την εταιρεία. Από τον Ιούλιο του 2015 και την επιβολή των capital controls το πρόβλημα οξύνθηκε, για ένα διάστημα σταμάτησαν οι πληρωμές των προμηθευτών της και ο πανικός άρχισε να απλώνεται στην αγορά.
Τότε, έπειτα από εσωτερικές ανακατατάξεις στην οικογένεια Μαρινόπουλου, την εταιρεία πήρε η οικογένεια του κ. Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Εν πάση περιπτώσει, η οικογένεια αιφνιδίως – πιθανόν συζητώντας με τραπεζίτες – απευθύνθηκε στους μετόχους της Σκλαβενίτης ΑΕΕ, την οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη, προτείνοντάς τους μιας μορφής συνεργασία που θα μπορούσε δυναμικά να έχει ακόμη και τον χαρακτήρα μιας στρατηγικής συνεργασίας αν εν τω μεταξύ η κατάστασή της δεν παρουσίαζε τέτοια ταχύτατη επιδείνωση.
Οι αρνητικές εξελίξεις που πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας εκδηλώθηκαν αρχικά από τα τέλη του Μαΐου. Αναλυτικότερα στα τέλη του Απριλίου επιχειρήθηκε η εξομάλυνση των σχέσεων της Μαρινόπουλος ΑΕ με τους προμηθευτές της – με την παρουσία τραπεζικών στις συναντήσεις -, καταγράφτηκαν οι οφειλές, πληρώθηκε ένα μέρος τους και προσδιορίστηκαν οι χρόνοι αποπληρωμής των υπολοίπων. Αλλά στα τέλη του Μαΐου προμηθευτής στον οποίο οφείλονταν περί τα 14 εκατ. ευρώ πήγε να πληρωθεί μέρος της συμφωνίας και έκπληκτος άκουσε τα αρμόδια στελέχη της Μαρινόπουλος ΑΕ να του λένε πως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο.
Παρόμοια περιστατικά επαναλήφθηκαν τις επόμενες ημέρες, οι αντιδράσεις πήραν δικαστικό χαρακτήρα και η κατάσταση οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν εξ αυτού του λόγου, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν, έκαναν αποτρεπτικό το ενδεχόμενο υλοποίησης της συγκεκριμένης συμφωνίας με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου