Hmeromhnia

τελευταιες αναρτησεις

Tel Anartisis

Translate ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ NEWS

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Του συνταξιούχου το «κάγκελο»!! «Βροχή» εγκυκλίων για περικοπές συντάξεων και νέο ασφαλιστικό



Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤
Σε πλήρη εφαρμογή τίθενται οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκυκλίους, όπου αποσαφηνίζεται σχεδόν όλα τα ακανθώδη ζητήματα.
 Ανάμεσα σε αυτά, το συνταξιούχοι υπάγονται στο παλαιό και στο νέο καθεστώς, τι θα ισχύσει με τις προσωρινές συντάξεις, πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ, τι αλλάζει στις εισφορές και τις παροχές επικούρησης.
Επικουρικές
Όσον αφορά τις περικοπές στις επικουρικές, διευκρινίζεται πως για τον υπολογισμό του ορίου των 1.300 ευρώ (μεικτά), πάνω από το οποίο γίνονται περικοπές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.
Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να υποχωρεί κάτω από 1.300 ευρώ (μεικτά). Η αναπροσαρμογή των επικουρικών θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.
Αυξημένες εισφορές επικούρησης.
  1. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο και υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου, η εισφορά 3,5% υπολογίζεται μέχρι 31/12/2016 επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Από 1/1/2017 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως θα ισχύουν τότε.
  2. Διατηρείται η αυξημένη εισφορά των τραπεζοϋπαλλήλων και στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  3. Εισφορά 7% προβλέπεται για τους αυτοαπασχολουμένους από 1/6/2016, η οποία υπολογίζεται επί των ασφαλιστικών κατηγοριών μέχρι 31/12/2016 και επί του εισοδήματος από 1/1/2017.
Επιδόματα
Με άλλη εγκύκλιο, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποιεί πως καταργούνται το επίδομα συζύγου και το επίδομα παιδιών για όποιους συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς.
Οι «νέοι» συνταξιούχοι θα παίρνουν το επίδομα στήριξης τέκνων και το ενιαίο επίδομα τριτέκνων ή πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ,  ΜΟΝΟ εάν τα δικαιούνται.
Με τον παλιό τρόπο υπολογίζονται εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑ μέχρι 31/12/2014. Οι αιτήσεις από 1/1/2015 κρίνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού (ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος για τα χρόνια μέχρι 31/12/2014 και σύστημα προκαθορισμένων εισφορών από 1/1/2015).
Νέο καθεστώς συντάξεων
Στο νέο καθεστώς υπάγονται:
  1. αιτήσεις από 13 Μαΐου και μετά
  2. αιτήσεις πριν από τις 13 Μαΐου αν αφορούν σύνταξη που τελεί σε αναστολή λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας
  3. αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών που δεν είχαν διακόψει το επάγγελμά τους πριν από τις 13 Μαΐου
  4. ανάπηροι που υποβάλλουν αιτήσεις από τις 13 Μαΐου και μετά
  5. χήροι – χήρες για θανάτους που επέρχονται μετά τις 13 Μαΐου.
Με το ίδιο, νέο καθεστώς θα δοθούν και οι προσωρινές συντάξεις. Ανώτατο πλαφόν προσωρινής για πλήρη σύνταξη είναι τα 768 ευρώ και κατώτατο τα 384 ευρώ. Για μισθωτούς η προσωρινή είναι το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης και για τους αυτοαπασχολουμένους το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των τελευταίων 12 μηνών ασφάλιση
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου