Hmeromhnia

τελευταιες αναρτησεις

Tel Anartisis

Translate ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ NEWS

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε τις χώρες που υπάρχουν οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου (ΦΩΤΟ)



Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσους πλούσιους έχει η κάθε χώρα αλλά και πως τελικά όλοι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι και να ανήκουν στο…κλαμπ των εκλεκτών του πλανήτη;
Μερικές ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει με μια γρήγορη ματιά ο εύχρηστος και γεμάτος ενδιαφέρουσες πληροφορίες χάρτης, που έφτιαξε η ιστοσελίδα Ηowmuch.net  βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην έκθεση του Peterson Institute for International Economics.
Ο χάρτης μας παρουσιάζει κάθε χώρα του κόσμου ξεχωριστά ενώ το μέγεθος της κάθε μιας αναλογεί στο συνολικό ποσοστό των δισεκατομμυριούχων που της αντιστοιχεί σε παγκόσμια κλίμακα.
Επίσης κάθε χώρα, όπως θα διακρίνετε, φέρει διάφορα χρώματα και κάθε ένα αντιστοιχεί στον τρόπο που οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας αυτής απέκτησαν τις περιουσίες τους ή τις πηγές των χρημάτων τους.
Οι δισεκατομμυριούχοι λοιπόν ανήκουν σε πέντε κατηγορίες:
  • στους κληρονόμους
  • στους ιδρυτές μεγάλων εταιρειών
  • στους ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη
  • σε όσους απέκτησαν χρήματα εξαιτίας πολιτικών διασυνδέσεων ή κρατικών πόρων και
  • σε όσους δοκίμασαν την τύχη τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ένα πρώτο και προφανές συμπέρασμα, όπως τονίζουν και οι δημιουργοί του χάρτη, είναι ο μεγάλος αριθμός των δισεκατομμυριούχων που βλέπουμε στις ΗΠΑ, που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 30,3% παγκοσμίως. Η δε πηγή του πλούτου τους είναι κυρίως από κληρονομιές και από την ίδρυση εταιρειών ενώ μόλις το 3,8% αντιστοιχεί σε παραγωγή πλούτου από πολιτικές διασυνδέσεις.
Κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως πχ τη Ρωσία με το 6,2% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου και όπου το 64% έκανε τις περιουσίες του με τη βοήθεια πολιτικών διασυνδέσεων και πόρων.
Στη δε περίπτωση της Ελλάδας είναι εμφανές πως η πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων απέκτησαν τις περιουσίας τους μέσω κληρονομιών και η δεύτερη μεγαλύτερη και σχεδόν μοναδική παραγωγή πλούτου είναι οι…πολιτικές διασυνδέσεις. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση τα ποσοστά είναι 66,7% και 33,3% αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει σήμερα 200 δισεκατομμυριούχους που στην πλειοψηφία τους έκαναν τις περιουσίες τους ιδρύοντας επιχειρήσεις είτε ως υψηλόβαθμα στελέχη (40,1% και 25%) και προφανώς εξαιτίας της κομμουνιστικής αντίληψης για την ιδιοκτησία μόλις ένα 2% κληρονόμησε τα δισεκατομμύριά του.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου